Munteenheid en betaalmiddel Aruba

Aruba heeft een eigen munteenheid genaamd de Arubaanse florin (AWG). Sommige mensen denken dat Aruba de Arubaanse gulden als betaalmiddel heeft maar dit is dus niet meer zo. Vroeger was de Arubaanse gulden wel de munt tot aan 1986. Maar toen Aruba de Status aparte verkreeg werd de officiële munteenheid van aruba de florin. In het Nederlands wordt de Arubaanse munteenheid ook wel de Arubaanse florijn genoemd.

Voor de florin betekent dat 1 florin 100 cent is. Het betaalmiddel van Aruba heeft sinds 1986 een redelijk vaste wisselkoers wanneer dit met de Amerikaanse dollar vergeleken wordt. De actuele waarde kan nogal verschillen maar in september 2009 kreeg je voor 1 Arubaanse florin 0,39 eurocent.

Voor één euro kreeg je toen destijds 2,56 Arubaanse florin. Maar voor de actuele waarde van de Arubaanse munteenheid moet u toch echt even online naar de munteenheid van Aruba kijken.

Florin
Florin

Wat grappig is aan de munt op Aruba is dat niet alleen de florin wordt geaccepteerd, maar ook de Amerikaanse dollar wordt ongeveer overal op het eiland geaccepteerd. Vaak worden er in winkels ook prijzen in dollars en florin aangeduid. Dit komt doordat het toerisme op Aruba grotendeels van het jaar bestaat uit Amerikaanse toeristen.

Dollars
Dollars

De Arubaanse munten zijn erg leuk om van dichtbij te bekijken omdat op verschillende munten de afbeelding van de voormalig Nederlandse koningin Beatrix terug te vinden zijn. Wat ook opvallend is is de vorm van de 50 cent en van de 5 florin. Deze zijn beide namelijk vierkant met afgeronde hoeken wat de munten een hele andere uitstraling geeft.

Arubaanse munt
Arubaanse munt