Hoofdstad Aruba

hoofdstad Aruba

hoofdstad ArubaDe hoofdstad van Aruba is Oranjestad, ook wel Playa onder de Arubanen genoemd. De hoofdstad van Aruba is met haar 35.000 inwoners gemakkelijk de grootste stad op Aruba. Maar Oranjestad is niet altijd de hoofdstad van Aruba geweest.

Voor 1790 was de hoofdstad van Aruba namelijk het meer zuidelijk gelegen Savaneta. Maar toen later Oranjestad belangrijker als havenstad bleek en beter bereikbaar was voor schepen is dit uitgegroeid tot de hoofdstad. De hoofdstad van Aruba is gebouwd rondom het Fort Zoutman dat in 1796 is gebouwd door de Nederlanders om het eiland te verdedigen. Dit fort heeft tevens een haven waar vandaag de dag verschillende cruiseschepen aanmeren daarom ook de vele cruisetoeristen.

Oranjestad

OranjestadRond 1800 zijn veel bewoners van Aruba zich rondom Fort Zoutman gaan vestigen. De bewoners bouwden verschillende huizen die uiteindelijk allemaal grotendeels schots en scheef rondom het fort kwamen te staan. Sommige huizen stonden zelfs in de vuurbaan van een kanon gebouwd.

Stukje bij beetje zijn er steeds meer huizen rondom het fort komen te staan en ongeveer 25 jaar na de bouw van het fort leefde ongeveer de helft van de gehele eilandbevolking rondom het fort op Aruba. Omdat deze woonplaats steeds belangrijker werd en er een naam voor moest worden gevonden heeft de gouverneur in 1824 besloten om de plaatst te vernoemen naar het Nederlandse Huis van Oranje. Vanaf toen was Oranjestad dus een feit. Rond 1860 woonden er ongeveer 1000 mensen en tegenwoordig dus rond de 35.000. Het fort is nog steeds te bezichtigen in de hoofdstad van Aruba en ook de voormalige hoofdstad van Aruba, Savanete is nog steeds zeker een bezoekje waard.

Hoofdstad Aruba
Hoofdstad Aruba